Nejad Melih Devrim


(1923 - 1995) Türk ressam.

Hayatı ve Sanatı

1923 yılında İstanbul'da doğmuştur. Ressam Fahrelnisa Zeid ve yazar İzzet Melih Devrim'in çocuğudur. Galatasaray Lisesi'nde ortaöğretimi tamamlamıştır.[1] 1942 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girmiştir. Akademideki süresinin bir kısmını Léopold Lévy'nin öğrencisi olarak geçirmiştir. Akademi yıllarında Arap harflerine ve soyut İslam sanatına ilgi duymaya başlamıştır. Buna ek olarak Ayasofya'daki çoğunluğu orta dönem olan mozaikleri incelemiş ve üstünde çalışmıştır. Öğrencilik yıllarında Yeniler Grubu'na katılmıştır.

1946'da bursluluk sınavını kazanarak gittiği Paris'e yerleşmiştir. Yerleştiği yıldan 1950'ye kadar Chartres Katedrali'nin vitrayları üzerinde çalışmıştır. Ayrıca Ravenna'da Bizans döneminden kalan kiliselerin mozaiklerini incelemiştir. 1947 yılında ilk sergisini Paris'te açmıştır. 1952'de Paris Okulu sergisine katıldığı eserlerinde 1951'de İspanya'ya yaptığı geziden sonra yöneldiği siyah beyaz yöntem görülmektedir. Aynı yılın sonlarında, Ekim ayında, Ekim Salonu topluluğunu kurmuştur. Bu topluluğu kurmasında geometrik resme duyduğu ilgi rol oynamıştır. Bir süre sonra grubun ilkelerinden saptığını söyleyerek gruptan ayrılmıştır.

1956'da New York'a sergi açmak amacıyla seyahat etmiştir. Amerika'da geçirdiği zamanda çağdaş Amerikan mimarlığının etkileri resimlerinde görülmeye başlamıştır. 1955 yılında Tristan Tzara'nın Le Temps Naissant (Zaman Doğarken)[1], 1960'taysa Paul Éluard'nın Sens de Tous Les Instants (Tüm Anların Anlamı)[2] isimli şiir kitaplarına desenler yapmıştır. 1960'tan sora sanat anlayışı Soyut dışavurumculuka doğru yön almıştır. 65-68 yılları arasında farklı farklı ülkelere yaptığı ziyaretlerde resim anlayışı yumuşamıştır. Yöneldiği soyut dışavurumculukta yer verdiği renkçilik ile kendine has, özgün bir üsluba ulaşmıştır.

Devrim, yaşamının son yıllarını 90'ların başında yerleştiği Polonya'da geçirmiştir. 1995 yılında Polonya'nın Nowy Sacz kentinde hayata gözlerini yummuştur.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tavanarası Ressamları

Herbert Bayer

Gestalt Prensipleri