İsmail Fenni Ertuğrul

İsmail Fenni Ertuğrul (1855; Tırnova, Bulgaristan - 29 Ocak 1946, İstanbul[1]), Türk mutasavvıf, felsefeci, yazar, lügatçi, musıkişinas, güfteci ve besteci.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1855 yılında Bulgaristan'ın Tırnova şehrinde doğdu. Babası mahalli idare meclisi azası Mahmud Bey'dir. Rüşdiyeyi bitirdikten sonra medreseye devam etti ve Arapça ve Farsça öğrendi. 16 yaşında iken Varidat Muayyitliği'ne tayin edildi. Bu görevi sırada hem muhasebe öğrendi hem de musiki ile ilgilenmeye başladı. Tırnova'nın Ruslar tarafından işgali üzerine 20 yaşında İstanbul'a göç etti. 1879 yılında Maliye Nezâreti'nde çalışmaya başladı.[1] 1883'te Divan-ı Muhasebat'a tayin edildi. Lisan mektebine girerek Fransızca Bölümünden mezun oldu. Bir süre İngilizce dersleri de almasının ardından, Divan Üyesi oldu. Sonrasında Mâbeyn-i Hümâyun bütçesini hazırlayan komisyonda görevlendirildi. Ayrıca Şirket-i Hayriye'nin hesaplarını denetleyen komisyonda da yer aldı. 1898'de Dahiliye Nezâreti'nde Muhasebe Müdürlüğü’ne atandı. İsmail Fenni, başarılı çalışmalarından dolayı çeşitli nişanlarla ödüllendirildi. 1911 yılında emekli oldu.

Emekliye ayrıldıktan sonra şiir, musiki ve felsefe ile ilgilenmeye başladı. 29 Ocak 1946 tarihinde İstanbul'da öldü ve Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedildi.[1] Mirasçısı bulunmadığından, tüm mal varlığını, basılmamış eserlerini ve bütün kitaplarının basım hakkını Darüşşafaka'ya bağışladı. 9050 ciltlik kütüphanesini ise Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne vakfetti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gestalt Prensipleri

Herbert Bayer

Onlar Grubu