John Berger
John Berger, Ve Yüzlerimiz, Kalbim, Fotoğraflar Kadar Kısa Ömürlü adlı kitabında bütün bu değişik kimliklerini bir araya getiriyor. Sonuç hem şaşırtıcı, hem değil. Berger'in, neyle ilgilenirse ilgilensin, her şeyden önce insanın, yaşayan insanın, çevresiyle ve çağıyla bağlantısını anlamaya önem verdiğini biliyorduk. Bu dünyada kimlerle birlikte yaşadığını, geçmişin hangi değerlerinin günümüzde de canlılığını koruduğunu her kitabında araştıran Berger, burada bu arayışını daha da kişisel bir yaklaşımla sürdürüyor. Ve Yüzlerimiz, Kalbim, Fotoğraflar Kadar Kısa Ömürlü adını verdiği bu ilginç denemenin şiirsel bir yoğunlukla karşımıza çıkması da bu yaklaşımdan kaynaklanıyor.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Çağımızın Bir Ressamı, onun 1958'de yayımlanan ilk romanı. İkinci Dünya Savaşı öncesinde Macaristan'dan kaçarak Londra'ya sığınan devrimci ressam Janos Lavin'in sanat anlayışı ve siyasal görüşleri aracılığıyla batı dünyasında sanatçının yerini araştıryor. Romanın büyük bir bölümünü oluşturan Lavin'in günlüğü ele aldığı sorunlarla Van Gogh'un mektuplarını ve Gaguin'in günlüklerini anımsatan bir içtenlik ve yoğunlukla, yaklaşmakta olan 1956 Macaristan bunalımının gerilimini yansıtıyor.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu yüzyılın en varlıklı ve ünlü savaşçısı olarak ölen Picasso, yorulmak bilmeyen yaratıcılığı ve şaşırtıcılığıyla henüz hayattayken bile bir efsane olmuştu. Böylece kitaplar, kartlar, prodüksiyonlardan oluşan büyük bir endüstri doğdu Picasso adıyla anılan. Günümüzde resim sanatının, ressamın, daha doğrusu ancak yaratarak var kalabilen kişinin içinde bulunduğu çıkmazdır John Berger'in ilgisini çeken: Bir İspanyol, bir sürgün, yalnız ve yalıtılmış bir insan olarak Picasso.
Picasso'nun Başarısı ve başarısızlığı'nda Berger, resimleri üzerinden farklı bir bakış açısıyla okuyor Picasso'yu. Okurun daha önce yayımladığımız Görme Biçimleri ve Ana Adanmış kitaplarıdan da tanıdığı görme zevkini ve eleştirelliğini bu kitabıyla da sürdürüyor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yorumlar
Yorum Gönder