Paál László

László Paál ( Zám , 30 Temmuz 1846 - Charenton -le-Pont , Fransa , 3 Mart 1879 ) Macar ressam . Plein air manzara resminin özel bir bireyi olan Barbizon okulu , Mihály Munkácsy'nin yakın arkadaşıydı . Derin sezgi ve lirik gerçekçilikle boyanmış , ağırlıklı olarak orman detaylarını betimleyen yağlı boya tabloları önemlidir. Paál'ın adı ve sanatı, Macaristan'daki halk tarafından ancak 1902'de Ulusal Salon'daki yapıtının sergilenmesiyle bilinir hale geldi.

Kariyer

László Paál , Hunyad İlçesi , Zómon'da , 19. yüzyılda vatandaş olan Szekler kökenli soylu bir ailede doğdu . Babası József Paál'ın posta müdürüydü ve annesi Lujza Fülöp ve Baron László Nopcsa'nın evlatlık kızıydı . Evliliklerinden 1846'da doğan László'ya ek olarak, 1848'de Gyula ve Berta adında iki çocuk daha dünyaya geldi. László Paál'ın çocukluğu meşguldü ve babasının mesleği nedeniyle birkaç kez taşındılar, önce Arad İlçesindeki Odvos'a ve ardından yakındaki Berzova'ya . Çizime ve resme olan ilgisi çok genç yaşta kendini gösterdi. Arad'daki Resim Okulu'ndaki ilk öğretmeni, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu . Péter Nagy bir ressamdı ve daha sonra Pál Böhm'ün Arad'daki resim okulunda okudu. 1862'de , iki yaş büyük, hayatına tanık olan sonraki arkadaşı Munkácsy ile tanıştı. 1860'ların ilk yarısında lise öğrenimi sırasında Paul , Transilvanya'da birkaç romantik manzara yaptı .

Mezun olduktan sonra babasının isteği üzerine 1864 yılında Viyana'da hukuk okumaya başladı . Ancak kuru paragraflar yerine Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nin hazırlık bölümüne katıldı ve 1866'da Albert Zimmermann'ın öğrencisi olduğu kuruma kabul edildi . 1869 ve 1870 yıllarında Peşte'deki sonbahar sergilerinde iki resim sergilendi . 1869'dan itibaren devlet bursuyla Münih'te öğrenimine devam etti ve 1870 sonbaharında Avusturyalı ressam Eugen Jettel'in bir arkadaşıyla birlikte Hollanda bursunu da tamamladı.yolculuk. Yıl sonunda Munkácsy'nin bir buçuk yıllık dürtüsünden kurtularak , gelecek yıl için kiralık bir dairede yaşayacakları Düsseldorf'a taşındı. 1871 baharında , bir İngiliz sanat tüccarı JS Forbes, Munkácsy'den iş sipariş etmek için şehri ziyaret etti ve aynı zamanda Paul'ün manzaralarından birini satın aldı. Ayrıca 1871 sonbaharında Avusturyalı gazeteci arkadaşı Adalbert Goldscheider ile birlikte Belçika ve Hollanda'ya yaptığı çalışma gezisini finanse ederek manzaralarını Forbes'a göndermek için döndüğü Londra'ya kısa bir çalışma gezisine davet etti .

Munkácsy Ocak 1872'de Fransa'ya taşındı , ancak arkadaşını takip etmek için bir mektupta ve şahsen sebat etti. Mayıs 1872'de, kaygısız bir hayat yaşayan Paul, borçlarını Düsseldorf'a ödedi ve Munkácsy'den sonra seyahat etti. Yaz, Paul'ün 1873 Viyana Dünya Fuarı'nda madalya kazandığı Forest Road'u bitirdiği Lüksemburg Colpach'ta geçti.

1872 sonbaharında Paris'e yerleşti , ancak yılın daha sıcak olan yarısını başkent yakınlarındaki Fontainebleau yakınlarındaki Barbizon'da geçirdi . 1874'te Munkácsy evlendi ve arkadaşları arasındaki ilişki biraz gevşedi. Ertesi yıl Paul, annesinin ve 1876'da babasının ölümünü işlemek zorunda kaldı. Buna ek olarak, ressam arkadaşları tarafından kabul edilmesine rağmen, bazı resimleri Paris'te de sergilendi, tanınma ve maddi saygınlık hala bekleniyordu. Paul'ün sağlığı bozuldu ve akciğer hastalığına ek olarak, 1877'de bir yaz ev kazasında beyin hasarı geçirdi . 1878'de Charenton -le-Pont Sanatoryumu'ndayerleştirildi, ancak durumu giderek kötüleşti ve 1879'da . hayatının otuz üçüncü yılında, akşam geç saatlerde 3 Mart'ta öldü.

László Paál, Charenton-le-Pont'a gömüldü ve hatırası hala Barbizon apartmanında korunuyor.

László Paál, Macar manzara resminin hala en etkili isimlerinden biridir ve eserleri, türün sonraki popülaritesinde önemli bir rol oynamıştır. İlk çalışmaları, koyu renklerin ve açık gölge efektlerinin bir oyunu ile karakterize edildi. Munkácsy ile birlikte, Frans Hals ve Rembrandt'ın sanatı da dahil olmak üzere, 17. yüzyıl Hollanda Altın Çağı sanatının büyük bir hayranıydı .

Paul, 1871'de Londra'ya yaptığı gezi sırasında John Constable'ın manzara resmini daha yakından inceledikten sonra renkleri parladı ve İngiliz suluboyalarının etkisiyle bazı suluboyalar yaptı . 1872'de Hollanda'ya yaptığı ikinci gezi, renk eğilimleri üzerinde tamamen özgürleştirici bir etki yaptı, daha net ve renkli boyadı ve doğayı büyük, tek tip renk noktalarında görmeye başladı.

Barbizon okuluna katılması emsalsiz değildi: 1869'a kadar , Münih'teki Fransız ressamların bir tanıtım sergisinde Gustave Courbet ve diğer Barbizonluların resimleriyle tanıştı. Trajik biçimde kısa olan eseri , ana eserlerini resmettiği 1875'ten sonra tamamlandı . Açık havada ( plein air ) yaptığı resimler, doğayı, özellikle de samimi orman ayrıntılarını, Barbizonyalıların ilkelerini izleyerek büyük bir sevgiyle tasvir etti. Onun gücü, açık havada gözlemlenen ışık ve gölge oyununun tasviriydi, bu da koyu kahverengi ve yeşil tonlarda zengin manzara resmini derin duyguları ifade etmeye uygun hale getirdi .

Resimleri 1876'dan beri Paris'teki Salon'da sergilenmesine ve hatta 1878 Paris Dünya Fuarı'nda Fontainebleau Ormanındaki Yol adlı tablosuyla bronz madalya kazanmasına rağmen , Paul'un adı ve sanatı ancak 1902'de Ulusal Salon . genel halkın önünde. Bundan sonra, giderek daha fazla popülerlik kazandı ve eserleri çeşitli sergilerde sunuldu: 1910'da Kálmán Könyves Salonu'nda , 1925'te Ernst Müzesi'nde ve 1954'te Yeni Macar Galerisi'nde .eserlerinden oluşan bir anma sergisi düzenlediler. Paul yaklaşık yetmiş resim bıraktı ve ölümünden bir yıl sonra, 20 Nisan 1880'de altmış beş resim 25.000 franka açık artırmaya çıkarıldı. Resimlerinin önemli bir kısmı Macar Ulusal Galerisi'ne aittir .

László Paál Derneği 1923'te onun onuruna kuruldu ve üyeleri çoğunlukla manzara resimleri yaptı. Sanatçılar derneğinin başkanlığını uzun yıllar Manó Vesztróczy yaptı .

Paul'un sanatı da 20. yüzyılın ikinci yarısında artan bir popülerlik kazandı. 1984'te Road in the Forest of Fontainebleau'nun bazı zorlu reprodüksiyonları yapıldı . Budapeşte'deki Kossuth Nyomda , yabancıların da ilgisini çekti, çünkü bu dönemde Kossuth Nyomda ağırlıklı olarak ihracat için üretti. Paál'ın yapıtlarının 20. ve 21. yüzyıllarda Macaristan'da manzara resminin popülaritesinde hala önemli bir rol oynadığına şüphe yoktur .

Başlıca eserleri

Güney, 1870. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Berzovai Caddesi, 1871. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Bulutlu, 1871. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Fırtınadan sonra (Beilen manzarası), yaklaşık 1871 Özel koleksiyon
 

Orman Kenarı, 1872. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Juhaklok (Kazlak), 1872. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Ağaçların altında inekler, 1872. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Derin Orman, 1873. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Paris surlarının çevresinde, 1874. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Kurbağa Bataklığı, 1875. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Sabah, 1875. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Fırtınalı manzara, 1875. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Barbizon manzarası, yaklaşık 1875 Özel koleksiyon
 

Ormanda, 1875 civarında Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Erdei út, 1876. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Fontainebleau ormanındaki yol, 1876. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Sonbahar atmosferi, 1876. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Edge of the Forest (Kavak Ağaçları), 1876. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Ekim Rüzgarı, 1876. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Huş ağacı çalışması, 1876 dolaylarında Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte
 

Ormanın İçinde, 1876. Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gestalt Prensipleri

Herbert Bayer

Onlar Grubu