Carl Larsson


Carl Larsson (1853 – 1919) Arts and Crafts akımına mensup İsveçli bir ressam ve iç mimar. 1853 yılında Stockholm'de oldukça yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Güçlü bir sanat yeteneğine sahip olan Larsson bu sayede onüç yaşındayken Sanat Akademisinin hazırlık bölümü olan Principskolan'a kabul edildi. Sanat Akademisinden mezun olduktan sonra ise kitap, dergi ve günlük gazetelere illüstrasyonlar yapmaya başladı. Aynı zamanda, Paris'te birkaç yıl geçirerek kendini bir sanatçı olarak ortaya koymaya çalıştı ama bütün çabalarına rağmen bu konuda herhangi bir başarı elde edemedi.

1882 yılı Larsson için bir dönüm noktası oldu. Paris dışında İskandinavyalı sanatçıların bir arada bulunduğu Grez'e taşındığında, burada müst akbel eşi Karin Bergöö ile tanıştı ve yağlıboya resim yapmayı bırakarak sanatsal gelişimine önemli katkılar sağlayacak olan suluboyaya yöneldi.

Carl ve Karin 1883 yılında evlendi ve bu evlilikten sekiz çocukları oldu. Karin ve çocukları Carl Larsson'un en gözde modelleri oldular. 1888 yılında Karin'in babası onlara Sundborn'da küçük bir ev verdi. Bu ev Carl ve Karin'in ortak sanat prejesi haline geldi ve her ikisinin de sanatsal yetenekleri çok modern ve kişisel mimarîde, renk seçimi ve iç mekan tasarımında ifadesini buldu.

Carl Larsson'un resimleri ve kitapları bu evi dünyanın en bildik evlerinden biri haline getirdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gestalt Prensipleri

Herbert Bayer

Onlar Grubu